dinsdag 15 september 2009

In kleur kopieren

Met de komst van kopieren in kleur begon zich vooral de regering zich op zijn ongemak te voelen. De regering was vooral angstig over de eenvoud waarmee men geld of identiteitspapieren kon kopieren. Zo was er zelfs een kopieermachine-fabrikant die reclame maakte door mensen uit te nodigen om het onderscheid te kunnen zien van een geldbriefje. De fabrikanten zagen zich al snel genoodzaakt om hier maatregelingen voor in te bouwen om fraude te kunnen tegengaan. Microprints zijn een goed bewaard geheim gebleken. Het is pas sinds een aantal jaar bekend dat men dit toepast. Je moet je voorstellen dat een microprint een tekst is die alleen te waarnemen is met een vergrootglas of een microscope. De tekst zou dan kunnen zijn "Gemaakt met serienummer 1123455". Veel fabrikanten hebben het bestaan van microprint ontkend. Vooral bij kleurenkopieermachines drukt men de microprint af met de kleur geel dat sowieso al moeilijk te zien is voor ons op papier. Je hebt ook andere varianten op de microprint. Zo zijn er ook fabrikanten die puntjes afdrukken. Door middel van deze punten weten de fabrikanten welk apparaat de afdruk heeft gedaan. Deze microdots werken als een soort barcode ter identificatie van een apparaat. Mocht je geld gaan kopieren of paspoorten... je bent gewaarschuwd ! (gratis tip : gebruik iemand anders apparaat).

De reprorechten of kopieerheffing

Elk jaar hebben de ondernemers en de stichting Reprorecht een overeenstemming te bereiken over het reprorecht. De ondernemers zullen dit jaar samen 15 miljoen per jaar gaan betalen aan kopieerheffingen terwijl dit vorig jaar nog 80 miljoen euro was. In Den Haag werd dit akkoord getekend tussen VNO-NCW, MKB Nederland en natuurlijk de stichting Reprorecht.

Wel is eruit gekomen dat de ondernemers zonder kopieermachine ook niets hoeven te betalen, klinkt logisch maar zo was het niet. Bedrijven met minder dan twintig werknemers betalen jaarlijks 15 euro 62 aan kopieerkosten. De bedrijven met waarschijnlijk een hoog kopieergedrag, men noemt als voorbeeld banken, accountants en advocaten, zullen afhankelijk hoeveel medewerkers zij in dienst hebben een minimum van 150 euro tot maximaal 4350 euro per jaar aan kopieerkosten moeten betalen. Grotere bedrijven met een laag kopieergedrag, zoals metaalbedrijven en fabrieken, betalen minimum 100 euro en maximum 2.900 euro per jaar.

Sinds 1 februari 2003 verplicht men alle bedrijven die in Nederland zijn gevestigd en vergoeding te betalen zodra men kopien wenst te maken waar eventueel auteursrechten op van toepassing zijn. Vooral hoe men tot de berekening kwam zorgde voor ophef. Stichting Reprorecht was nogal grof te werk gegaan, vonden de ondernemers. Hierdoor werden bedrijven geconfronteerd met aanslagen waarvan zij de hoogte niet konden controleren.

Ben je geinteresseerd in adinets, lees er meer over op de link in dit artikel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten