Er zijn twee verschillende aansluitingen om een ADSL modem op het telefoonnet aan te sluiten. De 2 varianten noemt men Annex A en Annex B.
De eerste noemt men Annex A. Deze gebruik je om een ADSL modem aan te sluiten op een analoge telefoonverbinding. Soms noemt men Annex A ook wel DSL over POTS. POTS betekend 'Plain Old Telephone Service'. POTS is een verwijzing naar het oude analoge telefoonnetwerk. De meeste ADSL aansluitingen zullen via een POTS verbinding verlopen. In dergelijke situatie zul je een ADSL modem moeten aanschaffen met Annex A.
Annex B is bedoeld om een DSL modem aan te sluiten op een ISDN lijn. Als je bedrijf dus een ISDN aansluiting heeft en je vraagt ADSL aan zul je dus gebruik moeten gaan maken van een router met een Annex B ondersteuning. Als je de technische specificaties leest zie je dat een Annex B modem ook aangesloten kan worden op Annex A aansluiting. In Nederland kun je dit niet gokken. Het word niet ondersteund door de telecom bedrijven dus ondersteuning kun je vergeten als het niet werkt. Dat komt door het verschil in implementatie van ISDN in Nederland en Duitsland. Vandaar dat dit niet altijd zal werken. In Nederland kun je beter Annex A voor Analoog kiezen en Annex B voor ISDN. Zo voorkom je verrassingen en weet je dat het gaat werken.
Misschien is het beter om een lijst te vragen aan de providers met de doro hen ondersteunde Annex A en Annex B routers.
Snelheden bij ADSL
Je hebt keuze uit verschillende snelheden die bij en bepaald ADSL abonnement horen. De goedkopere abonnementen hebben vanzelfsprekend ook de lagere snelheden tot hun beschikking. Je moet dat kiezen wat bij jouw internetgedrag past.
Als je weet dat je geen eisen stelt aan de snelheid en beschikbare bandbreedte kun je zonder problemen voor het goedkope abonnement gaat.
Ik bedoel hiermee de internetters die zelden surfen en emailen. Ben jij wel een internetgebruiker die meer nodig heeft moet je dus opletten dat je voldoende snelheid hebt om bijvoorbeeld te kunnen downloaden of VoIP gesprekken te kunnen doen. Om te kunnen bellen via internet zonder onderbrekingen heb je minimaal 80 Kb/s uploadcapaciteit nodig.
Omdat bij ADSL, de A staat voor asymmetrisch, de uploadsnelheid niet gelijk is aan de downloadsnelheid moet je goed kijken hoe snel dan de upload kan zijn onder jouw abonnement. Vaak in marketinguitingen vermelden de providers alleen de downloadsnelheden. Zo zie je dan in brochures en advertenties staan dat er snelheden tot 20 Mb/s mogelijk zijn.
Laat je niet misleiden. Je moet 2 feiten onthouden. De eerste is dat dit toch echt downloadsnelheden zijn. Ten tweede moet je niet vergeten dat dit theoretisch maximaal haalbare snelheden zijn. ADSL is afhankelijk van de afstand tussen de provider en jou. Er zijn onafhankelijke websites maar ook sommige providers bieden een online check aan om te controleren op postcode en huisnumer hoever je van een aansluitpunt afzit. Veel websites geven dan ook aan wat je ongeveer aan snelheid kunt verwachten. Let op, dit is wederom de maximale snelheid met downloaden dat niets te maken heeft met de snelheid van de upload.
Controleer dus de afstand tot de �centrale� maar ook de uploadsnelheid die men bij de gekozen abonnementsvorm aanbied.
Meer weten over adsl abbonnement, lees er meer over op de link in dit artikel
Geen opmerkingen:
Een reactie posten